Szív-érrendszeri szűrési felhívás

 

Szív-érrendszeri szűrési felhívás

Három generációval az egészségért program II.

                                                          

Tisztelt Páciensem!

Jelen felhívás keretében lehetőség nyílik a szív- és érrendszeri megbetegedések korai felismerését elősegítő vizsgálatokban történő önkéntes, díjmentes részvételre a háziorvosi praxisba bejelentkezett 40-65 év közötti páciensek részére.

 

Mik azok a szív- és érrendszeri betegségek?

A szív- és érrendszeri, kardiovaszkuláris betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak. Hazánkban a várható átlag életkor férfiaknál 8, nőknél 6 évvel marad el az európai értéktől, és az éves halálesetek mintegy felét okozzák a keringési rendszer zavarai. A megbetegedések közül a teljesség igénye nélkül, gyakoriságukat tekintve kiemelendő a szívinfarktus, a stroke, a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség és a verőér szűkület.

Mitől alakulnak ki? Melyek a szív- és érrendszeri betegségek legfőbb rizikófaktorai?

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában közel 300 rizikófaktor játszik szerepet. Ilyenek a teljesség igénye nélkül: a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, magas húgysavszint, cukorbetegség, vesebetegség, mozgásszegény életmód, túlsúly, túlzott alkoholfogyasztás, örökített tényezők (családi hajlam), életkorral növekvő kockázat, élet- és munkakörülmények, pszichoszociális stressz, nemek szerinti eltérések.

Milyen tünetek jellemzik?

Fontos tudni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek sokáig tünetmentesek, egészen a legutolsó szakaszig, amikor bekövetkezik a váratlan, súlyos következményekkel járó esemény. Mindezért rendkívül fontos a prevenció, megelőzés. Szívbetegségre gyanakodhatunk abban az esetben, ha visszatérő mellkasi fájdalmat tapasztalunk, diszkomfortérzetet, nehezített légzést, légszomjat, emellett alsóvégtagjaink megduzzadnak, szívverésünk rendszertelenné válik.  40 év felett a rizikófaktorok szűrése mindkét nemnek ajánlott.

Miként gyógyíthatóak a szív- és érrendszeri betegségek?

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához számos rizikófaktor vezet, ezért nagyon fontos hangsúlyozni a prevenciót, az az a megelőzés jelentőségét. Elsődleges a dohányzásról való leszokás, rendszeres testmozgás illetve a testsúly csökkentése, amennyiben elhízás is található a kórképben. A kialakult betegség esetében a rendszeres orvosi gondozás, a pontosan beállított diéta és gyógyszeres kezelés fogja segíteni a beteg életminőségének javulását.

Ne kockáztasson tovább, vegyen részt a szűréseken!

 Kérjük, hogy a vizsgálatokban való részvétel előtt egyeztessen időpontot a háziorvosi rendelőben!

A szélesebb körű kivizsgálás szellemiségében, kérjük, hogy a csatolt teszteket otthonában kényelmesen kitöltve hozza magával a vizsgálatra.

Részvételére számítunk!